Kuzu masseert je darmen

Kuzu en miso zijn op mijn top lijst voor middeltjes bij spijsverteringsproblemen. Hier ga ik het hebben over kuzu. Mijn cliënten met lekkende darm, prikkelbare darm, diaree, indigestie (pijn/brandend gevoel in de bovenbuik) en allergie klachten hebben veel baat bij het gebruiken van kuzu.

buikpijn

Kuzu zorgt ervoor dat de gladde spieren in het maag darm systeem minder samentrekken, waardoor de bloeddoorstroming verbeterd wordt en zo een ontkrampende werking heeft. Tevens binden de slijmstoffen uit kuzu het teveel aan vocht in de darmen waardoor het helpt bij diarree. Maar ook bij constipatie zorgt kuzu voor een masserende werking en helpt alles naar beneden. Je zult direct resultaat ondervinden.

Kuzu heeft een hoge concentratie aan flavonoïden. Onderzoek heeft aangetoond dat met name het isoflavoon* puerarine goed is voor een goede bloeddoorstroming en een sterk hart. Zo wordt kuzu ook toegepast bij coronaire hartziekten, hoge bloeddruk, hartkloppingen, migraine en spierspanning. Ook bij verkoudheid en vastzittend slijm werkt de ontgiftende kuzu genezend.

De Chinese vertaling van kuzu/ kudzu is ‘alcoholverkwister’. Chinezen drinken de gezonde kuzu thee om weer nuchter te worden of de kater tegen te gaan. Maar dat is niet de enige werking ten aanzien van alcohol. Het lijkt erop dat de isoflavonen in kuzu het effect van alcohol in je hersenen versnelt, zodat je rustiger aan gaat doen. Anderzijds kunnen ze ervoor zorgen dat het gevoel van welbehagen van alcohol minder wordt. Ook zijn ze, de Isoflavonen, van invloed op ons beloningssysteem. Ze stimuleren (i.p.v. drugs) de aanmaak van dopamine. Uit onderzoek blijkt dat kuzu ervoor zorgt dat je 30-40% minder drinkt (1). Kuzu bevordert tevens de ontgifting in de lever.

Kuzu is een klimplant uit Azië met een groot wortelstelsel. Er zijn wortels die wel 200 kilo wegen. De wortels zitten vol voedingsstoffen. De wortels worden tot pulp gemaakt, gedroogd en vermalen. Uiteindelijk wordt er een krijtachtige witte massa van gemaakt. Het is een complex zetmeel met oplosbare flavonoïden. In China wordt het al sinds 200 voor Christus medicinaal toegepast. Je koopt kuzu in een natuurwinkel of toko.

Hoe te gebruiken? Maak een kuzu thee van je favoriete thee. Los 1-2 theelepels kuzu op in een klein beetje water. Zet je favoriete thee in een klein pannetje op het vuur en zodra het kookt zet je het vuur zacht en voeg je het kuzu water mengseltje onder voortdurend roeren toe. Kook tot de thee wat indikt. Je krijgt een zijdeachtige drank. Je kunt ook een kurkuma drank (golden milk) maken met (rijst, kokos of amandel) melk en kuzu. Voeg weer de opgeloste kuzu toe, inkoken en roeren. Eventueel zoeten met honing. Kinderen vinden vaak een appel kuzu drankje erg lekker. Los 1-2 theelepels kuzu op in water en voeg het met wat appelsap in een pannetje. Verwarmen en indikken.

Verder kun je het gebruiken voor sausjes, fuittoetjes, pudding, gebonden soepen.

kuzu apple juice

*Isoflavonen worden bij borstkanker afgeraden.

(1) Lukas SE, Penetar D, Berko J, Vicens L, Palmer C, Mallya G, Macklin EA, Lee DY. (2005). An extract of the Chinese herbal root kudzu reduces alcohol drinking by heavy drinkers in a naturalistic setting. Alcohol Clin Exp Res. May;29(5):756-62. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897719

 1. Mag ik de kuzu als ik de brokjes fijngeplet heb rechtstreeks in de thee doen, of is het belangrijk dat het eerst gekookt en ingedikt word alvorens ik het in m’n thee doe?

  Like

  Beantwoorden

  1. Beste Marlies,
   Je moet het inderdaad eerst koken, zodat het indikt en je de gel-achtige structuur krijgt. Gebruik je kleinste pannetje zodat het niet zo’n rompslomp is. Succes!

   Like

   Beantwoorden

 2. L.C Haalebos 21 april 2022 om 16:55

  Kan het zijn dat het ook verstoppend kan werken . Ik gebruik nu 3 dagen een eetlepel . Of is dat teveel

  Like

  Beantwoorden

  1. Beste L.C Haalebos,
   Bij deze hoeveelheid zou ik ook meer water toevoegen. Hoop dat dat helpt.

   Like

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: