Heb je je wel eens afgevraagd waarom je maar niet afvalt terwijl je toch gezond eet? Of waarom je elke dag een energiedip hebt? Of waarom je niet warm kunt worden?
De 5 elementen voedingsleer kan hierop, en op vele andere vragen, een antwoord geven.
De 5 elementen voedingsleer is een moderne benaming van de Chinese Voedingsleer en is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Naast bijvoorbeeld de acupunctuur of de kruidengeneeskunde vormt voeding een belangrijke basis van gezondheid. Deze voedingsleer is al meer dan 2000 jaar oud en bewijst dagelijks zijn dienst voor miljoenen mensen. Wanneer de voeding en de leefstijl uit balans zijn ontstaan er klachten.
Het gaat er niet om wat je eet, maar wat je absorbeert.
Hoe kunnen we nu weten dat wat we eten goed of slecht voor ons is? De nadruk wordt gelegd op de spijsvertering en voelen wat voeding met je doet. Hoe voel je je direct na het eten van een bord havermoutpap of na een boterham met kaas? En na een half uur? Hoeveel energie heb je nog ‘over’ na de maaltijd?
In de 5 elementen voedingsleer is al onze voeding ingedeeld in de elementen ‘hout’, ‘vuur’, ‘aarde’, ‘metaal’ en ‘water’. Binnen deze indeling is elk element met o.a. een orgaanpaar en een smaak verbonden. Elke smaak heeft een specifieke werking op 1 van de 5 orgaansystemen. De elementen zijn cyclisch met elkaar verbonden en kunnen elkaar versterken. Zie onderstaande tabel.
Een voorbeeld: Wanneer de milt en de maag in het aarde element gezond en sterk zijn, versterkt dit de longen in het metaal element (metaal komt na aarde), wat er weer voor zorgt dat je immuunsysteem sterk is. Hierdoor kun je verkoudheidjes en griep buiten de deur houden.
Daarnaast hebben alle voedingsmiddelen een thermische waarde. Dit houdt in dat er een verwarmende (Yang) of een verkoelende (Yin) werking uitgaat van voeding. Zo heeft een banaan een verkoelende werking en pompoen een verwarmend effect. Kooktechnieken kunnen de thermische waarden beïnvloeden. Door bijvoorbeeld groenten te stomen of te koken schuiven ze op in warmte. Het ‘yangiseren’ (verwarmen, onttrekken van vocht) van voeding is nodig wanneer men inwendige koude heeft.
Ten slotte wordt rekening gehouden met het seizoen, het weer, de tijd van de dag en met iemands constitutie en conditie.
Op deze manier kunnen we klachten classificeren en met specifieke voeding aanpakken. In sommige gevallen kunnen kruiden en acupunctuur nodig zijn. Onderstaande klachten kunnen we met de Chinese voedingsleer goed behandelen:
- Vermoeidheid
- Verteringsproblemen (waaronder prikkelbaar darmsyndroom)
- Vaak verkouden
- Slechte weerstand
- Allergieën
- Kouwelijkheid
- Herstel na ziekte
- Slaapproblemen
- Overgewicht (en ondergewicht)
- Overmatige trek in zoetigheid
Wil je jezelf en je familie een goede basis geven en preventief te werk gaan, dan versterk je je spijsverteringssysteem. Enkele tips:
- Start de dag met een goed en warm ontbijt. Een chinees gezegde: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”. Het ontbijt moet warm en voedzaam zijn en relatief veel. Het kan even omschakelen zijn als je yoghurt met muesli of smoothies gewend bent.
- Verder kunnen we het beste kiezen voor energierijke en voedzame voeding die past bij het seizoen. Let er ook op dat je zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding gebruikt (weg pakjes en zakjes!) zonder toegevoegde suikers.
- Vermijd ‘raw’ food (smoothie hype) en ga meer koken. Rauwkost moet maar een beperkte plaats krijgen in je maaltijd.
- Probeer ook geen koude drankjes te drinken.
- Gebruik kruiden en specerijen om je spijsvertering extra te ondersteunen (naast dat het lekker smaakt). Vooral verse keukenkruiden werken erg gunstig.
Je zult zien dat je door deze simpele tips toe te passen, je je al een heel stuk beter gaat voelen.
Wil je meer weten wat de 5 elementen voedingsleer jou te bieden heeft of heb je een van bovenstaande klachten? Wil je leren hoe je een goed ontbijt (wat bij jou past) klaarmaakt? Neem contact met mij op of schrijf je in voor een workshop!