Herfst in aantocht

De yang energie van de zon maakt plaats voor de yin energie van de kou, stilte en introspectie. Het is het seizoen van het element ‘metaal’ met bijbehorende organen ‘longen’ en ‘dikke darm’. Loslaten. Longen en dikke darm absorberen en elimineren.

De longen zijn onze eerste verdediging tegen externe pathogenen. Door een zwakke long energie zijn we vatbaar voor infecties of worden we sneller verkouden. De longen reguleren  ook de vloeistoffen in het lichaam en daardoor kan een zwakke long energie een droge huid veroorzaken in de herfst.

In de traditionele chinese geneeskunde maakt de dikke darm het onderscheid tussen onschadelijke en schadelijke elementen, en welke voedingsstoffen nodig zijn en welke geëlimineerd moeten worden. Prikkelbare darm syndroom, constipatie en buikpijn wijzen op problemen in de dikke darm.

Het lichaam moet met behulp van de dikke darm eerst de gifstoffen kwijtraken voordat het de delicate energie van de longen kan ontvangen. Op emotioneel vlak kunnen de longen en dikke darm emotionele bagage ‘laten gaan’ zodat er ruimte komt voor nieuwe ervaringen.


Tips om je long en dikke darm energie te verzorgen:
  • Warm aankleden en je nek beschermen tegen de kou met een shawl. De achterkant van de nek is kwetsbaar voor invasie van wind en kou.
  • Warm eten. Geen koude salades en zomerse drankjes. Eet peren om je longen te bevochtigen en te voeden. Eet rettich of rammenas om te ontgiften. Jouw grootmoeder maakte al hoest siroop van rammenas! Eet zoveel mogelijk van het seizoen: pompoen, zoete aardappelen, spruitjes, bloemkool, prei, walnoten, appels, etc. Dit is het lichaam al decennia gewend. Gebruik eens wat kaneel en cardamom.
  • Aangezien de herfst het seizoen van de droogte is, moet je voldoende water drinken, liefst warm.
  • Diep ademhalen versterkt de longen.
  • Laat datgene ‘gaan’ waar we aan vasthouden maar wat eigenlijk in de weg zit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: