Weerstand bieden Corona

Wat kunnen we zelf doen om onze weerstand te ondersteunen in de strijd tegen virussen zoals het nieuwe Corona virus? In de ideale situatie willen we dat ons immuunsysteem zo snel mogelijk het virus op kan ruimen zodat we er zo min mogelijk nare gevolgen van krijgen. Eigenlijk zoals een gezond kind dit doet. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde zetten we vitaminen, mineralen, spoorelementen en extracten uit o.a. planten in om het immuunsysteem te versterken. In deze ‘Corona tijd’ geef ik gratis advies over welke supplementen we kunnen nemen en in welke dosis afhankelijk van je situatie (leeftijd, maag/darm gesteldheid, etc.).

Momenteel leven we in een crisis waarbij het COVID-19 virus (Corona) duizenden mensen infecteert via druppeltjes (bijv. hoesten) en waarschijnlijk ook via feces (fecale orale route). ‘Wat is precies een virus?’ vroeg iemand me. Een virus is een niet-levend, super klein deeltje dat bestaat uit erfelijk materiaal (RNA bij Corona), verpakt in een eiwitomhulsel (in geval van Corona ‘spike’ eiwitten). Het kan zichzelf niet delen zoals bij een bacterie. Het Corona virus dringt in de cellen van de luchtwegen (via enzym ACE-2) van de gastheer (mens) als een sleutel op een slot en geeft zijn eigen erfelijk materiaal op die manier door. Binnen de gastheercel geeft het erfelijke materiaal van het virus de opdracht om nieuwe virussen te maken (replicatie). De sterke infiltratie gaat gepaard met verhoogde niveau’s van ontstekingsbevordende cytokines om het virus te doden. Deze immuunreactie kan schade in de longen teweegbrengen wat kan leiden tot een fatale longontsteking. Via druppeltjes (hoesten bijv.) raken andere mensen weer besmet, op zoek naar een nieuwe gastheer. De gevolgen zien we terug in de media..En er is nog geen medicijn of vaccin voorhanden. We isoleren onszelf en wassen onze handen veelvuldig om maar niet in contact te komen met het virus. Heeft het virus jou toch gevonden? Ons wapen in de strijd is dan een goed werkend immuunsysteem. Daar moeten we op vertrouwen. Ook als je koorts krijgt. Koorts zorgt er voor dat de virussen zich langzamer vermenigvuldigen en dat jouw immuunsysteem harder gaat werken. Een mooi mechanisme dus. Tot 40 graden moet je dus geen koorts onderdrukkers slikken. Daarnaast zijn koorts onderdrukkers wel goed voor ouderen en chronisch zieken aangezien zij vaak de energie niet hebben om koorts te hebben en het dan te zwaar wordt voor het lichaam in het proces het virus op te ruimen.

Wat is de basis van een goede afweer? Een goed werkend immuunsysteem omvat alle lichaamseigen barrières zoals het darmmicrobioom, een goed werkende lever voor de ontgifting en het hebben van voldoende antistoffen. Een gezonde levensstijl draagt hieraan bij. Denk aan stress reductie, 7-8 uur slaap per nacht, beweging, niet roken en zo min mogelijk alcohol. En natuurlijk gezonde voeding. Eet zoveel mogelijk plantaardig met veel groenten en fruit (bessen) voor je vitamines, mineralen en vezels. Beperk suiker, drink groene thee (losse blaadjes van goede kwaliteit) en voldoende water. Ook zuurstof en zonlicht zijn belangrijk.

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde zetten we de volgende vitamines en mineralen in als basis voor gezonde personen:

  1. Vitamine C
  2. Vitamine D3
  3. Zink
  4. Selenium
  5. Magnesium

Tevens werken de volgende extracten weerstand verhogend en/of anti viraal: Spirulina, Astragalus, Knoflook, Berberine, Curcumine, Resveratrol, Probiotica.

Ook medicinale paddenstoelen zoals Agaricus en Reishi en Shiitake zijn goed voor het immuunsysteem. Chaga, Cordyceps en Coriolus hebben antivirale eigenschappen. Reishi en Coriolus kunnen tevens ingezet worden voor hun ontstekingsremmende eigenschappen door de rijke hoeveelheid triterpenen. Medicinale paddenstoel extracten werken als een adaptogeen, d.w.z. het versterkt het immuunsysteem indien nodig, maar kan het immuunsysteem ook afremmen indien nodig (1). Deze modulatie is bij dit virus juist zo belangrijk want naast het doden van het virus moet het immuunsysteem op tijd de casade van ontstekingsreacties stoppen om schade te voorkomen. Er zijn mooie combinaties van kruiden en paddenstoelextracten op de markt. Koop nooit zomaar wat, maar vraag om advies.

Ik mag hier geen merken van supplementen noemen. Je kunt me hierover mailen.

Disclaimer: Dit artikel is in principe geschreven voor gezonde personen. Indien je ziek bent of medicijnen slikt, wend je dan tot een (orthomoleculair) arts.

1. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep; 2(3): 285–299. doi: 10.1093/ecam/neh107PMCID: PMC1193547PMID: 16136207

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: