Soja en de menopauze

Je hebt het vast wel eens gehoord. Vrouwen in Azië hebben minder last van de overgang (denk aan opvliegers!) omdat ze veel soja eten. Hoe werkt dat dan? Soja bevat de zogenaamde isoflavonen. Dit zijn plantaardige stoffen die tot de polyfenolen (krachtige oxidanten die het gewas beschermen tegen oxidatieve schade) horen. Deze isoflavonen hebben een antioxidatief en mild oestrogeen effect en spelen een rol in de preventie van borst- en prostaatkanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose en post-menopauzale klachten waarin de oestrogeenproductie een stuk minder is (1). Bovendien versterkt het cognitieve vaardigheden. Soja-isoflavonen kunnen net als oestrogeen op de oestrogeenreceptoren binden. Ze worden dan ook wel fyto (plant) oestrogenen genoemd.

Maar het lichaam is complex. Wat in Azië werkt, werkt niet altijd in het westen. Wat blijkt namelijk, in Azië is men gewend veel soja te eten en het merendeel heeft een iets andere samenstelling van darm bacteriën. Na het eten van soja wordt namelijk in de darm onder invloed van de zogenaamde equol vormende bacteriën het isoflavon omgezet  in het niet steroïdale oestrogeen equol. In het westen hebben maar ongeveer 33% van de mensen deze equol vormende bacteriën die zorgen voor meer profijt van soja.

Het blijkt dus dat de samenstelling van het darm microbioom mede bepalend is voor de werking van de fyto-oestrogenen. Zo produceren vegetariërs bijvoorbeeld 4 keer zoveel equol dan vleeseters (2). De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend. Het lijkt er wel op dat het dieet wat je ontwikkelt vanaf je geboorte een rol speelt.

De reden om de samenstelling van je darm bacteriën te bepalen (in een laboratorium) is meestal als men darmklachten heeft. Maar dus ook bij menopauzale klachten kan het handig zijn om te weten of jij equol vormende bacteriën hebt. Ik kan dit voor jou testen.

Je kunt door een bepaalde voedingswijze als ook met een langdurig dieet met een groot aandeel voedingsvezels en prebiotica veranderingen aanbrengen in jouw microbioom. Wat we willen is diversiteit!

Een dieet met soja isoflavonen is een manier om overgangsklachten te verminderen. Er zijn ook andere natuurlijke toepassingen mogelijk zonder de bijwerkingen die conventionele hormoon therapieën kunnen hebben. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem contact met me op en we onderzoeken de mogelijkheden.

(1) Messina M. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients. 2016;8(12):754. Published 2016 Nov 24. doi:10.3390/nu8120754

(2) Kenneth DR Setchell, Sidney J Cole, Method of defining equol-producer status and its frequency among vegetarians, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 8, August 2006, Pages 2188–2193,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: