Opgeblazen?

Herken je jezelf niet meer in de spiegel met zo’n opgezette buik? Het kan goed zijn dat jouw darmen uit balans zijn. Je bacteriesamenstelling is dan niet zo gunstig waardoor er te veel zuurstof in de voedselbrei komt. Dit veroorzaakt rottingsdysbiose wat je als een opgeblazen gevoel ervaart.

Herken je jezelf niet meer in de spiegel met zo’n opgezette buik? Het kan goed zijn dat jouw darmen uit balans zijn. Je bacteriesamenstelling is dan niet zo gunstig waardoor er te veel zuurstof in de voedselbrei komt. Dit veroorzaakt rottingsdysbiose wat je als een opgeblazen gevoel ervaart. Het is dan zaak om niet meteen een probiotica kuur te nemen, maar om de oorzaak van de verstoring in de bacteriële flora te onderzoeken. Veel voorkomende oorzaken zijn antibiotica kuren, medicijngebruik zoals ontstekingsremmers en maagzuur remmers of een verkeerd dieet. Ook stress en te weinig beweging heeft invloed op de flora. Ontlastingsonderzoek kan uitkomst bieden om gericht problemen op te lossen. Hier kan bijvoorbeeld uit komen dat je een gist in je darmen hebt (de bekende candida bijvoorbeeld) of dat je eiwitten niet goed verteert. Een ander probleem dat een opgeblazen gevoel kan geven is SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Dit ontstaat wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal is vertraagd. Nu ontstaan er bacteriën die eigenlijk thuishoren in de dikke darm. Helaas eten deze bacteriën belangrijke vitamines en mineralen die jij nu te kort komt.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een voedingsintolerantie hebt dat soortgelijke klachten kan veroorzaken. Je komt hier alleen achter door het te onderzoeken.

Alleen een probiotica kuur nemen is dus niet altijd de oplossing en zeker niet altijd een blijvende oplossing. Soms vererger je de situatie ermee doordat je verkeerde bacteriën laat groeien of bacteriën voedt op de verkeerde plek (bij SIBO). 

Heb je soortgelijke problemen of andere maag / darm klachten? Maak gerust een afspraak om te kijken hoe jouw situatie eruit ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: