Maagpijn door stress?

Je hebt last van je maag en dat uit zich in een vervelend opgeblazen gevoel met zuurbranden. Misschien ben je er zelfs misselijk van. Een vette maaltijd is funest en alcohol en koffie vallen de laatste tijd ook niet meer zo goed.

Heb je er weleens aan gedacht dat stress een oorzaak zou kunnen zijn?

Nee? Ik leg het je uit. Tijdens stress wordt in ons autonome zenuwstelsel het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit is handig want tijdens een stressreactie (bijvoorbeeld bij gevaar) gaan suiker en zuurstof naar je hersenen, je ademhaling en hartslag versnellen, je hebt een verhoogde alertheid, etc. Je kunt direct tot actie komen. Wanneer er echter chronische stress is (hoge verwachtingen, volle agenda, relationele problemen, geldzorgen, etc.) dan is het sympathische zenuwstelsel overmatig of langdurig actief. 

De tegenhanger is het parasympathische zenuwstelsel. Wanneer deze geactiveerd is helpt het je lichaam te herstellen. Dit is na een stressvolle situatie hard nodig. Het verlaagt je hartslag en zorgt er ook voor dat via verwijding van bloedvaten er meer bloedaanvoer richting het spijsverteringsstelsel gaat. De parasympathicus zorgt voor een grotere productie van maagsappen en een snellere darmbeweging. Daar kunnen we dus problemen verwachten bij aanhoudende stress. Je lichaam kan niet goed in de ‘rustmodus’ komen en je hebt dus minder maagsappen of maagzuur beschikbaar. Dat is erg vervelend want nu gaat je spijsvertering stagneren en er ontstaat rotting en gisting. Door de gassen die ontstaan wordt het maagzuur dat er nog wel is als het ware omhoog gestuwd en dit geeft vervolgens de klachten van zuurbranden. Je denkt dus nu misschien dat je te veel maagzuur hebt, maar je hebt nu geleerd dat aanhoudende stress een tekort aan maagzuur teweegbrengt waardoor je soortgelijke symptomen ervaart.

Maagzuurremmers en zuurbinders, zoals omeprazol worden snel geadviseerd en verhelpen op korte termijn de klachten. Echter door het (verder) verminderen van de hoeveelheid maagzuur verslechtert de spijsvertering nog meer, vermindert de vertering van essentiële nutriënten (o.a. mineralen en eiwitten) en vindt onvoldoende doding plaats van lichaamsvreemde micro-organismen (grotere kans op schimmels en parasieten). Iedereen die langdurig maagzuurremmers gebruikt heeft, heeft slijmvliezen die verzwakt en aangedaan zijn.

Wat kunnen we dan doen?

We kunnen allereerst de maag wat gaan verzorgen met een ‘zacht’ dieet zonder prikkelende stoffen en met niet te veel vet. Verder zijn er natuurlijke middelen die hierbij kunnen ondersteunen. Slijmvliezen moeten weer opgebouwd worden! Verder verdient de parasympathicus de aandacht. Denk aan voldoende ontspanning, ademhalingsoefeningen, yin yoga, een boswandeling en alles wat je kunt bedenken om je tot rust te brengen. Rust nemen tijdens het eten helpt ook al. Tot slot kun je je maag een handje helpen door wat extra zuur toe te dienen (bij gezond slijmvlies). Ook bepaalde bitterstoffen kunnen helpen bij de productie van maagzuur en het bevorderen van de vetvertering.

Beetje hulp nodig?

Maak een afspraak: 06-86608684 of info@5elementfood.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: