Detox

De laatste tijd wat futloos of moe en moeite om iets op te pakken?
De kans is groot dat jij je afvalstoffen niet zo goed kwijt kunt. Lees verder over energieverlies, detox en jiaogulan!

De laatste tijd wat futloos, moe of niet tot actie te komen?

De kans is groot dat jij je afvalstoffen niet zo goed kwijt kunt.

10 oorzaken verminderde energie

 • Slaaptekort
 • Bloedarmoede, bijv. door ijzertekort of foliumzuur of vitamine B12 tekort
 • Schildklierproblemen
 • Een schommelende bloedsuikerspiegel of diabetes
 • Bijnieruitputting door chronische stress
 • Ongezonde voeding en voedingsallergieën
 • Vitamine D tekort
 • Alcohol, teveel cafeïne, drugs misbruik
 • Te weinig beweging
 • Ophoping afvalstoffen

Er kunnen meerdere oorzaken zijn en ze kunnen elkaar versterken. Bijna altijd is er een ophoping van afvalstoffen wat jou belemmert je energiek te voelen. Met een detox kuur kun je hier een eind aan maken.

Detox, wat houdt dat in?

Met een detox kuur willen we het lichaam reinigen van afvalstoffen zodat je je gezonder voelt en je meer energie ervaart, zowel fysiek en mentaal. Ook je ogen gaan weer stralen en je huid wordt mooier!

Afvalstoffen of toxinen zijn stoffen die van buiten komen, uit voeding, geneesmiddelen, chemische stoffen uit de lucht en landbouw, zware metalen, straling en stoffen die het lichaam zelf produceert uit een onvolledige vertering, darmproblemen zoals obstipatie en stress. Een teveel aan afvalstoffen kan leiden tot moeheid, geestelijke achteruitgang en orgaanschade.

In de westerse en oosterse natuurgeneeskunde is al eeuwen ervaring opgedaan met detoxkuren. Het komt hierop neer: 

 1. Je eet minder ongezond en je drinkt meer. In totaal 1,5 – 2 liter water. Dit doe je ongeveer 3 weken. Minder ongezond eten betekent vooral alle suikers, industriële vetten en additieven in supermarktvoeding laten staan. Op deze manier krijg je meer nutriënten en vezels binnen. In de populaire ‘keto-detox’ eet je weinig koolhydraten en meer vetten en (plantaardige) eiwitten waardoor je je vetverbranding aanspreekt. Dit bevordert gewichtsverlies met minder eetbehoefte, geeft meer energie en verbetert de fysieke en mentale prestatie. De keto-detox is vooral geschikt voor mensen met verwakte spijsvertering en niet voor mensen met verzwakte nieren aangezien de vrijgekomen ketonen door de nieren uitgescheiden worden. Als je nieren zwak zijn kan het lichaam verzuren met spier –en gewrichtsklachten tot gevolg.
 2. De lever, darmen, lymfe en nieren werken tijdelijk harder aangezien uit het bindweefsel en vetdepots gif vrijkomt wat afgevoerd moet worden. Je lever speelt een belangrijke rol in het ontgiftingsproces. Hier worden alle lichaamsvreemde stoffen getransformeerd en wateroplosbaar gemaakt zodat ze door de nieren uitgescheiden kunnen worden. Hier zijn specifieke stoffen voor nodig zoals vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, glutathion, zwavel en glycine. Bij een te snelle ontgifting en bijvoorbeeld een tekort aan deze stoffen kun je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, diarree of huidklachten. Lichte klachten zijn normale uitscheidingsklachten mits ze niet te lang aanhouden. Of iemand tijdens het ontgiften wel of geen klachten krijgt, hangt ook af van het wel of niet hebben van chronische ziekten en medicijngebruik. In deze gevallen kun je beter onder leiding van een orthomoleculair deskundige een detox kuur doen.
 3. Een goede nachtrust is heel belangrijk om de herstelprocessen in je lichaam te laten plaatsvinden, dus slaap minimaal 7 à 8 uur. Eet niets meer enkele uren voor hete slapen gaan voor een diepere slaap. 
 4. Beweeg elke dag voor het wegpompen van lymfevocht en het stimuleren van de bloedsomloop. Ga bijvoorbeeld een half uur stevig wandelen of doe yoga oefeningen. Koude douches en sauna helpen ook. Ervaar je moeheid in combinatie met zwaarte of neerslachtigheid, dan is dit een indicatie dat je meer moet bewegen!

Afvallen of detoxen

Afvallen doe je door minder calorieën te eten. Een blijvend gewichtsverlies los je hier niet mee op, sterker nog, vaak kom je na het dieet extra aan. Het bekende jojo effect.

Detoxen doe je door alle belastende stoffen tijdelijk uit je dieet te halen voor een optimale spijsvertering. In de praktijk betekent dit het weglaten van bewerkt industrie voedsel en snelle suikers. Je kunt ook overwegen om zuivel, tarwe, gluten en varkensvlees tijdelijk weg te laten voor nog minder belasting. Wat je wel eet zijn veel (liefst biologisch) fruit en groente, gezonde vetten zoals avocado’s, walnoten, vette vis, lijnzaadolie etc. en meer plantaardige eiwitten. Afvallen is een handig bijgevolg van detoxen aangezien je door de reiniging je stofwisseling weer in balans brengt en je beter vetten kunt verbranden.

Supplementen

Er zijn verschillende supplementen die ingezet kunnen worden ter ondersteuning van je lever en je nieren. Deze supplementen stem ik af op jouw klachten.

Blij plantje

Veel drinken is belangrijk bij de ontgifting en wordt leuker als je ook een lekkere verse thee kunt drinken.

Ik werk graag met medicinale kruiden, bijvoorbeeld jiaogulan. Jiaogulan thee helpt bij afvallen en detoxen. Je kunt de thee met verse blaadjes trekken of eerst de blaadjes drogen.

Niks leuker dan thee van je eigen planten maken.

De bioactieve stoffen, waaronder saponinen in de jiaogulan hebben een bloedzuiverend effect, ondersteunen de vertering van vet en helpen de lever in het ontgiften. Daarnaast helpt het bij insuline resistentie problemen en diabetes vanwege het bloedglucose verlagend effect.

Je hoeft niet naar de kweker, je kunt de jiaogulan stekjes kopen bij Blijplantje: https://blijplantje.nl/detox/. Hier verkopen ze ook nog andere medicinale planten. Ze staan ook nog eens leuk in je huis : )

Vraag vrijblijvend advies over wat ik voor je kan betekenen in jouw persoonlijke detox kuur! Een detox is meestal een onderdeel van de behandeling voor een klacht, bijvoorbeeld een allergie, darmproblemen of hormonale problemen. Indien je niet echt klachten hebt is een detox kuur op zichzelf ook prima om te doen om je weer wat fitter te voelen!

Bronnen

Orthofyto, jaargang 26, 2021/2 april

Vet belangrijk, Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum, ISBN 978 90 263 5135 8

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/220/gynostemma-pentaphyllum-jiaogulan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: